woensdag 14 november 2012

Scans akten burgerlijke stand Schouwen-Duiveland online

Vandaag hebben we een volgende stap gezet in de ontwikkeling van Zeeuwen Gezocht. De scans van de openbare akten van de burgerlijke stand van de voormalige gemeenten op Schouwen-Duiveland zijn vanaf heden op deze website te raadplegen. Dit heuglijke feit werd vanmiddag feestelijk in de burgerzaal van het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland te Zierikzee gevierd met de huwelijksvoltrekking tussen Willeboort van Walcheren en Levina van Schouwen.

Burgemeester Rabelink van Schouwen-Duiveland sluit het huwelijk tussen Willeboort van Walcheren en Levina van Schouwen. Links getuige Huib Uil, gemeentearchivaris van Schouwen-Duiveland, rechts getuige Hannie Kool-Blokland, directeur Zeeuws Archief


Megaproject
Op dit blog hebben wij u geïnformeerd ons project van het scannen van de akten van de burgerlijke stand van Zeeland. Scannen, eigenlijk digitaal fotograferen, van een archiefbestand van 440 strekkende meter is een gigantisch en kostbaar project. Vandaar dat wij dit samen willen doen met de Zeeuwse gemeentearchieven. Het gaat in totaal om zo'n 675.000 scans met meer dan anderhalf miljoen akten.
Het eerste archief waarmee wij samenwerken is het gemeentearchief Schouwen-Duiveland. In 2010 zijn we begonnen met het fotograferen van de akten van de burgerlijke stand van dit voormalige eiland. Allereerst werd een keuze uit de bestaande exemplaren gemaakt. Van de akten van de burgerlijke stand worden twee exemplaren opgemaakt: voor de gemeenten en voor het rijk. Gekozen werd voor de rijksexemplaren. Deze waren in tegenstelling tot de gemeentelijke akten niet over meerdere jaren ingebonden en dus gemakkelijker te scannen. Bij het gereedmaken van de stukken voor digitalisering bleken vooral de overlijdensakten verrijkt te zijn met los toegevoegde bijlagen. Vervolgens werd de bestandsnaam van elke scan gekoppeld aan de reeds ingevoerde gegevens van de bijbehorende akte in MAIS-Flexis. Daarna werd een export van de data gemaakt voor het archiefbeheerprogramma van het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland, want de data én de scans zijn ook te raadplegen op de website van het gemeentearchief.

Scans van andere Zeeuwse gemeenten

Het Zeeuws Archief is in gesprek met andere gemeenten over een volgend digitaliseringsproject. In de komende jaren zullen de scans van de akten van de andere voormalige gemeenten in Zeeland in Zeeuwen Gezocht én Archieven.nl beschikbaar komen.

Zoeken en vinden
Als u een vermelding van de akten van de burgerlijke stand van een voormalige Schouwen-Duivelandse gemeente aanklikt ziet u onder, of links van de vermelding een kleine afbeelding van de scan (thumbnail).


Klik op 'Ga naar de scan' op de scan te bekijken. In het volgende scherm staat de scan onderaan de vermelding. Klik op de thumbnail en de viewer opent.Linksonder kunt u kiezen voor een loep (standaard, plat of staand). Daarmee kunt u de akte en de andere akten op de scan bekijken. Ook kunt u vooruit- en terugbladeren naar de volgende en vorige scans van het register.
Als u de scan volledig wilt zien dan kunt u deze downloaden. Daarvoor moet u de scan eerst kopen. Dat gaat met het icoontje rechtsboven.

U kunt er ook voor kiezen om alle scans van het betreffende register te bekijken. Klik hiervoor in de vermelding op het inventarisnummer en u komt terecht in de toegang van de burgerlijke stand bij het betreffende register.


Scans downloaden
U kunt de scans (digitale kopieën) inzien en downloaden. De betaling hiervan gaat met credits die u van te voren moet aanschaffen. De prijsbepaling van credits verloopt volgens een staffel; dat betekent hoe meer credits u aanschaft hoe lager de prijs per credit wordt. Meer informatie op deze pagina op de website van Zeeuwen Gezocht.
Let er op dat u eerst inlogt of zich registreert als u nooit eerder kopieën heeft besteld via Zeeuwen Gezocht of Archieven.nl. Zie hiervoor deze pagina.


8 opmerkingen:

 1. Wat is de link van het gemeentearchief Schouwen-Duiveland waar de scans zijn te raadplegen?

  Welke type akten (geboorte/huwelijk/overlijden) en welke jaargangen zijn nu als scan beschikbaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 1. Link gemeentearchief Schouwen-Duiveland volgt nog. Is door omstandigheden heden nog niet online.
   2. "De openbare akten van de burgerlijke stand" = geboorten 1811-1910, huwelijksakten 1811-1935, overlijdensakten 1811-1960.

   Verwijderen
  2. Bedankt!

   Ik zal deze kennis opnemen in de Scans zoeken service. Zal nog even bekijken of ik het gemeentearchief of ZeeuwenGezocht neem.

   Verwijderen
  3. We zijn benieuwd en horen graag je argumenten als je jouw keuze hebt gemaakt. Je zult duidelijk de verschillen zien tussen twee systemen (MAIS-Internet versus Atlantis) Het zou ons niet verbazen als je voor Zeeuwen Gezocht kiest!

   Verwijderen
  4. De link naar de akten en de scans via de website van het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland is nu ook actief: http://hosting26.deventit.nl/Schouwenduiveland/Atlantispubliek/Default.aspx#

   Verwijderen
  5. De Scans zoeken service van Genealogie Online zal gaan verwijzen naar het Zeeuws Archief, zie als voorbeeld: Scans voor Adriaan de Roo. Of hebben jullie een voorkeur voor een link naar Zeeuwen Gezocht.

   De redenen dat ik niet naar het gemeentearchief Schouwen-Duiveland link:

   1. Ik snap de zoekfunctie niet (ik wil zoeken naar de geboorteakte 1868 te Zonnemaire van Roo, maar kan alleen 'globaal zoeken' naar Roo???).
   2. Ik ben niet zo gecharmeerd van de loepfunctie bij het Zeeuws Archief, maar de scans bij het gemeentearchief zijn altijd wazig (hadden ze maar een loep functie, inzoom maakt alleen maar nog duidelijker dat de resolutie te laag is).
   3. De communicatie met het Zeeuws Archief verloopt goed (heel toegankelijk) en zaken worden als het moet heel snel opgepakt ;-)

   Komend weekend worden alle publicaties op Genealogie Online opnieuw geanalyseerd op matches met BS akten bij het Zeeuws Archief, komende maandag zal ik hierover een nieuwsbericht plaatsen.

   Verwijderen
  6. Ziet er goed uit Bob. Goed dat de mensen kunnen zien dat ze op twee manieren bij de scans kunnen komen, direct bij Zeeuwen Gezocht en met wat meer moeite bij FamilySearch. Wij hebben de voorkeur voor een link naar Zeeuwen Gezocht omdat onze eigen website niet de bijbehorende informatiepagina's heeft.
   We begrijpen dat jij niet zo gecharmeerd bent van de loepfunctie in de viewer van Zeeuwen Gezocht, maar wij vinden het een prachtige manier van presenteren. Alle scans zijn goed leesbaar en wil je de scan zonder loep kunnen bekijken of zelfs downloaden dan koop je credits. Hoe meer credits je koopt hoe goedkoper de scan is. Het Zeeuws Archief is hiermee de eerst klant van DE REE archiefsystemen die dit staffelsysteem hanteert. De andere klanten (lees archiefdiensten) volgen, te beginnen met Het Utrechts Archief.
   Dank voor het compliment over onze communicatie. Dat vinden wij belangrijk en we zien jouw nieuwsbericht met belangstelling tegemoet. Wellicht wijden wij er een blogbericht aan.

   Verwijderen
 2. Jammer dat er voor betaald moet worden. Voor velen een te dure aangelegenheid. Gelukkig is er nog Familysearch waar ik vrijwel alle akten van Zeeuwse voorouders gevonden én gedownload heb.

  BeantwoordenVerwijderen