vrijdag 27 november 2015

Uitgebreid zoeken? Gewoon gratis omdat het kan


Het is al weer vier jaar geleden dat Zeeuwen Gezocht overging van de applicatie ISIS naar MAIS-Flexis van De Ree archiefsystemen. (Overigens zijn we blij dat we de naam ISIS niet meer hoeven te gebruiken, maar dat terzijde). Technisch gezien verliep de overgang zonder problemen, maar voor het publiek was het toch wel even wennen.

In de afgelopen vier jaar heeft De Ree archiefsystemen de zoekfunctionaliteit van Zeeuwen Gezocht en van de grotere broer Archieven.nl/Personen verbeterd. De mogelijkheid van het zoeken met wildcards werd verbeterd en het is mogelijk om op twee of meer personen te zoeken. De laatste uitbreiding was het zoeken op datum in allerlei mogelijke notaties.

Naast de websites Zeeuwen Gezocht en Archieven.nl biedt het Zeeuws Archief ook de data van de akten van de openbare burgerlijke stand van Zeeland aan via de website WieWasWie. Uit de cijfers blijkt dat veel mensen op dit nationale platform ook naar Zeeuwse gegevens zoeken. Het is ideaal om op één plaats genealogische bronnen uit het hele land te doorzoeken. Ook de beschikbare zoekmogelijkheden van WieWasWie worden gewaardeerd.

Echter met ingang van 1 januari 2016 wordt er een abonnementsmodel voor de website WieWasWie ingevoerd. Er moet dan worden betaald voor de mogelijkheid om uitgebreid te zoeken. Dat vinden wij jammer. Het premium abonnement biedt ook de mogelijkheid voor het ontvangen van e-mailnotificaties bij toevoegingen in de database op basis van eigen favorieten. Dat is wel weer handig, want twee-wekelijks wordt nieuwe data aan WieWasWie toegevoegd, o.a. uit MAIS-Flexis van het Zeeuws Archief.

Lees hierover meer op het blog van WieWasWie.

Als u de laatste toevoegingen en wijzigingen in Zeeuwen Gezocht wilt zien, sorteer dan op 'laatste wijziging'. Overigens worden de zoekresultaten standaard in deze optie weergegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten