vrijdag 30 oktober 2015

Drie nieuwe bronnen in Zeeuwen Gezocht

In de maand oktober zijn er drie nieuwe bronnen toegevoegd aan Zeeuwen Gezocht.
- Familiewapen
- Persoon in Provinciaal Archief
- Persoon in taxatierapport
Hiermee komt het aantal bronnen waaruit u kunt kiezen op 41.

Een korte toelichting per bron:

Familiewapen
Deze bron was ook al beschikbaar in de oude website van Zeeuwen Gezocht, maar na de overgang naar de nieuwe website was er niet eerder gelegenheid geweest om de betreffende bestanden over te zetten. Het gaat hierom de vermeldingen van familiewapens in diverse archieven en verzamelingen in het Zeeuws Archief. De meeste van deze vermeldingen bevatten ook een afbeelding van het wapen. Uiteraard gaat het om de wapens van bekende Zeeuwse geslachten, maar ook van minder bekende. De komende maanden gaan we afbeeldingen van de wapens aan de vermeldingen in Zeeuwen Gezocht koppelen.
Pagina met enkele wapenafbeeldingen in de Nieuwe kerk te Middelburg. Opgenomen in het register met wapenafbeeldingen in de Middelburgse kerken in 1793 (Verzameling Handschriften en Aanwinsten Gemeentearchief Middelburg, 1692-1999, inv.nr 1982.20)

Persoon in Provinciaal Archief
Jarenlang heeft Henk Drost in de studiezaal van het Zeeuws Archief de verbalen uit het archief van de Gouverneur van Zeeland vanaf mei 1814 doorgenomen. Minutieus las hij alle stukken en maakte op fiches per persoonsnaam, plaatsnaam en trefwoord korte beschrijvingen van de inhoud van deze stukken. De fiches met de persoonsnamen van Aalbregtse tot en met Holten zijn nu te raadplegen.
De Gouverneur van Zeeland, voorganger van de Commissaris des Konings, hield zich met allerlei zaken bezig die zijn onderdanen aangingen: militaire dienst, benoemingen in openbare functies, conflicten, betalingsproblemen; u zult verstelt staan welke onbekende details over uw voorouders boven water komen.
Helaas is Henk Drost in 2011 gestopt met zijn werkzaamheden, twee jaar later is hij overleden. Hij is geëindigd in april 1832.
De komende jaren voegen wij de resterende letters van het alfabet toe.

Persoon in taxatierapport
Een verrassende bron uit een onbekend archief. In het archief van de Brandwaarborgmaatschappijen Middelburg/Zierikzee, 1824-1969 (1980) bevinden zich twaalf registers met taxaties en polissen van onroerende goederen van leden, opgemaakt door de correspondent en taxateur van de Onderlinge Brandwaarborg Maatschappijen in West-Zeeuws-Vlaanderen, 1828-1954. Omdat de kadastrale administratie van een aantal West-Zeeuws-Vlaamse gemeenten grotendeels ontbreekt, is deze bron een interessant alternatief voor het achterhalen van gebouwd onroerend goed (huizen, boerderijen, molens, nijverheidsgebouwen).

2 opmerkingen:

 1. De bronnen Familiewapens en Persoon in notariële akte
  Persoon in Provinciaal Archief
  Persoon in taxatierapport
  zijn niet aanklikbaar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Maggy
  Bij de functie "Zoeken" kun je wel deze bronnen apart selecteren in de zoekopdracht.

  BeantwoordenVerwijderen