dinsdag 10 december 2013

Voorouders op de kaart

Met één klik naar Zeeland van 1832

U vindt in Zeeuwen Gezocht de vermelding van een voorouder als kadastraal eigenaar in 1832. Wat kunt u met deze gegevens? Meer dan u denkt! Vanaf heden is er een nieuwe dimensie aan deze data toegevoegd. Lees verder...

Kadaster
De start van het Kadaster in ons land per 1 oktober 1832 werd voorafgegaan aan een immense inventarisatie van alle percelen grond in ons land. Deze werd zowel in registers als op kaarten vastgelegd. De registers worden Oorspronkelijke Aanwijzende Tafels (OAT) genoemd, de kaarten worden aangeduid met de term kadastrale minuutplans.
De laatste decennia is er steeds meer belangstelling voor deze administratie. Eind vorige eeuw werden er in ons land, ook in Zeeland, kadastrale atlassen 1832 uitgegeven waarin alle gegevens uit de register van een groot aantal voormalige gemeente werd gepubliceerd, voorzien van kopieën van de minuutplans. In 2002 werden deze kadastrale gegevens gepubliceerd via de website Dewoonomgeving.nl en vanaf 2007 via de website WatWasWaar.nl.

Geoloket
Die registratie van de grondeigenaren met aanduiding van het soort perceel, de grootte, de klassering en de belastbare opbrengst is al vanaf april 2007 doorzoekbaar in Zeeuwen Gezocht. Vanaf heden is in de vermelding van elke kadastrale eigenaar een link opgenomen naar de kadastrale kaart waarop diens perceel staat ingetekend. Niet zo maar een plaatje van de kaart in een viewer, maar in het geografisch informatiesysteem van de Provincie Zeeland. Via een digitaal loket biedt de provincie geografische informatie in combinatie met data aan. Het loket bestaat uit verschillende thematische onderdelen. Ambtenaren en burgers kunnen deze (digitale) kaarten raadplegen. In het Geoloket Cultuur historie zijn in samenwerking met het Zeeuws Archief vier historische kaartlagen toegevoegd, waarvan de kadastrale minuutplans 1832 de grootste is.
De vermelding in Zeeuwen Gezocht van het perceel uit de OAT van de kadastrale gemeente
Tholen sectie I waarvan Cornelis Quist eigenaar is. Klik op de link in het veld 'Kadastrale gemeente'
en u gaat naar dit perceel op de gevectoriseerde kadastrale kaart.

Georefereren en vectoriseren
Deze kadastrale minuutplans zijn in de jaren 1812-1829 gemaakt. Om te worden opgenomen het geografisch informatiesysteem (GIS) van de provincie moesten de kaarten worden gegeorefereerd. Georefereren is een digitale bewerking waarbij gedigitaliseerde kaarten in een GIS over elkaar heen worden gelegd en daarbij worden voorzien van gemeenschappelijke coördinaten, zodat ze gemakkelijk onderling kunnen worden vergeleken. Bij het Geoloket wordt als basiskaart de Grootschalige Basiskaart Nederland (GBKN) gebruikt. Behalve gegeorefereerd zijn de kaarten ook gevectoriseerd. Dat is een monnikenkarwei, want alle percelen (meer dan 150.000) op 1.162 kaarten zijn digitaal overgetrokken. Met het overtekenen van de lijntjes ontstaan digitale vlakken waaraan informatie kan worden gekoppeld.
 
Het perceel Tholen I 501 op de gevectoriseerde kadastrale kaart
met daaronder de luchtfoto uit 2013 met de huidige situatie.
Gekoppelde data
Die gekoppelde informatie aan de minuutplans zijn de gegevens uit de OAT's, die het Zeeuws Archief via Zeeuwen Gezocht en Archieven.nl aanbiedt. Vanuit een vermelding in beide websites kunt u doorklikken naar de gevectoriseerde kaart, waarop de ligging van het perceel wordt getoond met daaronder de huidige situatie. Vanuit de vermelding van het perceel op kaart kunt u doorklikken naar de vermelding in Zeeuwen Gezocht waar ook de scans van de OAT's worden getoond.

Zoeken en vinden
Let op: u kunt in het geoloket niet zoeken naar de namen van de eigenaren uit 1832. Dat kunt u alleen in Zeeuwen Gezocht/Archieven.nl. U kunt wel op kadastraal perceel zoeken. Ook kunt u zoeken met een adres of postcode. Als u in Zeeland woont, kunt u met een paar klikken met de muis zien hoe uw woonomgeving er in 1832, 1750, 1655 en misschien zelfs in 1560 uit zag.

Toelichting
Op de pagina Kadastraal eigenaar/Kadaster 1832 in Zeeuwen Gezocht kunt u meer lezen over de beschikbare OAT's en over het raadplegen van de minuutplans via het Geoloket Cultuur historie. Op die pagina staat ook een link naar een korte handleiding voor het raadplegen van de kadastrale gegevens op de website.

Lees verder over het project 'Verrijking Cultuurhistorische hoofdstructuur' op de website van het Zeeuws Archief.

Volgend jaar organiseert het Zeeuws Archief in samenwerking met de Zeeuwse Volksuniversiteit een cursus in het zoeken en vinden in (historische) geografische informatiesystemen. Meer informatie.

Toegang tot het Geoloket Cultuur historie. Zoeken op de geografische kaart.

2 opmerkingen:

 1. Mooi koppeling!

  Twee kleine vragen:
  - Waarom heet het veld "Kadastrale gemeente" terwijl het om de 'Kadastrale aanduiding" gaat?
  - Als ik de Cornelis Quist op Zeeuwen Gezocht opzoek en dan doorklik naar GeoWeb (link) dan zie ik 2 zoekresultaten die mij identiek lijken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Bob,
   Wat de kleine vraagjes betreft:
   1. Scherp opgemerkt. Je hebt gelijk. Gaan we aanpassen, want MAIS-Flexis is meer flexis dan MAIS.
   2. Bovenaan perceel I 501 is een klein strookje I 501bis (zijkant van weg). Dat is blijkbaar bij het vectoriseren gekoppeld aan I 501

   Verwijderen