maandag 21 oktober 2013

Synoniemenlijsten : uw medewerking gevraagd!

Voor- en achternamen werden vroeger op verschillende wijzen geschreven. Zeker vóór 1800 was er geen uniformiteit in het noteren van namen in officiële documenten. Ook in de eerste decennia van de burgerlijke stand, vanaf 1796/1811, was een uniforme schrijfwijze van namen ver te zoeken.

Om het zoeken naar namen in Zeeuwen Gezocht makkelijker te maken zijn er voor het zoeken op achternamen en het zoeken op voornamen twee synoniemenlijsten aan de database gekoppeld. In deze twee bestanden zijn namen die tot dezelfde stamnaam behoren bij elkaar gezet. Door het zoeken 'met synoniemen' in het zoekscherm aan te vinken worden alle naamsvarianten die in de bestanden staan meegenomen in de zoekresultaten.

Dat betekent dat het samenstellen van een synoniemenlijst op voornamen en een op achternamen een intensieve klus is. Sedert 6 december 2011 zijn de synoniemenlijsten uit het oude Zeeuwen Gezocht toegevoegd aan database van het nieuwe Zeeuwen Gezocht. We zijn nu bijna twee jaar verder en het raakt hoog tijd om de lijsten te verversen.

De afgelopen jaren hebben wij veel suggesties ontvangen voor verschillende schrijfwijzen van voor- en achternamen. Vooral één persoon heeft ons wekelijks suggesties toegestuurd. Daarvoor zijn we hem zeer erkentelijk.

De achternaam Kriekhaart heeft in het bestand de meeste spellingsvarianten: 48 stuks:
Kriekhaart, Kriechaart, Kriekard, Kriekaard, Kriekardt, Kriekaardt, Kriekaerdt, Kriekarts, Kriekaarts, Kriekaars, Kriekaad, Kriekkaard, Kriekhaard, Kriekkaert, Criekaert, Kriekhaert, Kriekhart, Kriekkaart, Crieckaart, Kriekhaart, Criekaart, Crieckaets, Crieckaerts, Crieckaert, Criekhaart, Crieckhaert, Criekaerts, Criekhaert, Kriekaart, Kriekaers, Kriekaerd, Kriekart, Kriekaerts, Kriekaert, Krikhaert, Kriechaardt, Krieckhaart, Krieckhart, Krieckhaert, Krieckhaardt, Krickaard, Krieckaert, Krieckaerd, Krieckart, Krieckaart, Krikhaart, Kriekaaert, Krikkaart

Voordat ik de nieuwe lijsten toevoeg aan de database van Zeeuwen Gezocht vraag ik hierbij uw medewerking. Volledigheid is een utopie, maar we moeten toch een keer de nieuwe, bijgewerkte lijsten toevoegen. Als u met mij meekijkt en suggesties geeft, al dan niet met voorbeelden uit Zeeuwen Gezocht, dan kunnen we begin december de nieuwe synoniemenlijsten toevoegen. Ik verwacht dat u dan nog meer gaat vinden.

De lijsten staan in één bestand in Google Drive. Het eerste tabblad betreffen de voornamen, het tweede tabblad de achternamen. U kunt suggesties toesturen naar het emailadres van Zeeuwen Gezocht. Ik ben benieuwd naar uw bijdrage.

Klik hier voor de andere berichten op dit blog over de synoniemenlijsten.

Leo Hollestelle
Applicatiebeheerder MAIS-Flexis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten