woensdag 16 oktober 2013

80.000 overlijdensberichten online

PZC, bron: Krantenbankzeeland.nl
Vanaf vandaag zijn er exact 79.967 overlijdensberichten uit voornamelijk Zeeuwse dagbladen te vinden in Zeeuwen Gezocht. Hiermee zijn voornamelijk overlijdensgegevens uit de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw beschikbaar. Dat is de periode waarvan de overlijdensakten van de burgerlijke stand nog niet openbaar zijn (50 jaar).
Een overlijdensbericht is een bericht, geplaatst op een pagina in een dagblad - vaak Familieberichten genoemd - waarin mensen kennis geven van het overlijden van een familielid, vriend, buren, kennis of werknemer. De overlijdensberichten uit diverse landelijke dagbladen vanaf 2006 zijn te raadplegen via de website Mensenlincq.

Genealogisch Centrum Zeeland
Stichting Genealogisch Centrum Zeeland woont in bij het Zeeuws Archief. Deze stichting is al vanaf 1985 actief in het documenteren van diverse genealogische gegevens, maakt deze zelf toegankelijk en in een studiezaal is al deze informatie te raadplegen.
Vele jaren zijn door medewerkers van het centrum de overlijdensberichten uit de diverse dagbladen uitgeknipt en in alfabetische volgorde ingeplakt op vellen formaat A4. Tegenwoordig worden de berichten gescand. In 2009 zijn vrijwilligers van het centrum begonnen met het invoeren van de gegevens van de verzamelde overlijdensberichten over de periode 1900-1999. Drie jaar geleden zijn de eerste 34.000 berichten in Zeeuwen Gezocht opgenomen (A-Ka), vanaf vandaag zijn de familienamen t/m de letter Z, dus het hele alfabet, te raadplegen; in totaal bijna 80.000 personen.

Bestellen en raadplegen
U kunt kopieën van deze berichten bestellen bij het Genealogisch Centrum. De berichten die in de Provinciale Zeeuwse Courant hebben gestaan zijn ook te vinden via de Krantenbankzeeland.

Meer weten over het Genealogisch Centrum Zeeland? Kijk op hun website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten