vrijdag 6 september 2013

Klikt u wel eens hier op ?

In dit blogbericht leest u hoe u meer te weten kunt komen over de bron waartoe de door u in Zeeuwen Gezocht gevonden gegevens behoren en hoe u deze bron ook op een andere manier kunt raadplegen.

Groter geheel
De gegevens in Zeeuwen Gezocht zijn onderdeel van de grote database van Archieven.nl. Via de website Zeeuwen Gezocht kunt u specifiek zoeken op personen in diverse bronnen van het Zeeuws Archief en het Genealogisch Centrum Zeeland. Juist omdat Zeeuwen Gezocht onderdeel is van een groter geheel kunt u veel meer vinden: toegangen van archieven en verzamelingen en beeldmateriaal. Niet alleen van het Zeeuws Archief, maar ook van de andere archiefdiensten die meedoen met Archieven.nl.

Bronvermelding
Veel vermeldingen van akten en inschrijvingen in Zeeuwen Gezocht bevatten een bronvermelding. Dit zijn de laatste velden in een vermelding:

 
Als bij het veld inventarisnummer een vlakje met een pijltje naar rechtsboven wordt getoond, dan betekent dit dat u met de muis op het inventarisnummer kunt klikken. Als u met de muis over het inventarisnummer schuift, dan verschijnt er een handje.
 
 
Waar komt u nu terecht?  
Met één klik op het inventarisnummer komt u terecht in de toegang van het archief of de verzameling waartoe de vermelding (bijvoorbeeld akte van de burgerlijke stand, doopinschrijving) behoort. Op precies te zijn komt u uit bij het inventarisnummer en de beschrijving van het archiefstuk. Voor de burgerlijke stand is dat een register van de betreffende gemeente over het betreffende jaar, voor een doopinschrijving is dat het doopregister uit de verzameling DTBL van het Zeeuws Archief. Als het inventarisnummer gescand is, dan staan daaronder de scans gerangschikt.
 
 
Nadere toegang
U kunt via het inventarisnummer van de toegang de nadere gegevens hieruit raadplegen door in veld Nadere toegang op Inzien te klikken. U krijgt dan alle ingevoerde vermeldingen uit het betreffende inventarisnummer in numerieke, chronologische of alfabetische volgorde getoond. In het geval van dit voorbeeld krijgt u de ingevoerde gegevens van alle akten te zien die voorkomen in het geboorteregister van de burgerlijke stand van de gemeente Burgh over het jaar 1852, in volgorde van de aktenummers. Op die manier kunt u door het inventarisnummer bladeren en kunt u op een andere manier persoonsgegevens raadplegen.

Zoeken per toegang
U kunt natuurlijk ook direct de toegang zoeken waarvan u persoonsvermeldingen in de volgorde van het inventarisnummer (dus het originele archiefstuk) wilt raadplegen. Via de website Archieven.nl of via de website Zeeuwsarchief.nl kunt u de toegang opzoeken. Dat kan met zoekwoorden, maar ook met de toegangsnummers (elke toegang heeft een uniek nummer).

Op de pagina Hulpmiddelen in Zeeuwen Gezocht staan de links naar de toegangen van de registers van de  burgerlijke stand van Zeeland, de DTBL-registers in het Zeeuws Archief en enkele belangrijke genealogische verzamelingen vermeld. http://www.zeeuwengezocht.nl/nl/hulpmiddelen
Wilt u dit voorbeeld ook zelf uitproberen. Klik dan op deze link. 

Succes!

1 opmerking:

  1. zoek gegevens over 't java en de varkensbuurt terneuzen 1825-1827

    BeantwoordenVerwijderen