donderdag 25 oktober 2012

Collectie Zeeuwse Genealogieën online

Eén van de bestanden die in oktober vorig jaar niet is meegegaan naar het nieuwe Zeeuwen Gezocht is de index op de Collectie Zeeuwse Genealogieën. Deze collectie bevat honderden aantekeningen en publicaties van genealogisch onderzoek door particulieren. De index is vanaf heden weer beschikbaar én in de nieuwe situatie nog beter toegankelijk.

De collectie
De Collectie Zeeuwse Genealogieën is in 1989 bij het Rijksarchief in Zeeland ontstaan door samenvoeging van de toenmalige Genealogische Handschriften en Genealogische Bibliotheek. Het verschil tussen manuscripten (handgeschreven en getypte documenten) en publicaties door middel van fotokopie of offsetdruk werd in de loop van de jaren tachtig steeds kleiner. De nieuwe collectie is vooral in de jaren negentig flink gegroeid en telt nu bijna 1300 nummers, met een totale planklengte van bijna 20 meter. Het merendeel van deze ‘werkstukken’ hebben het Rijksarchief in Zeeland en het Zeeuws Archief ontvangen van de samenstellers. Velen boden hun werk aan als dank voor de faciliteiten die het archief bood bij hun jarenlange onderzoek.Onderzoeksresultaten
De namen die in deze collectie zijn opgenomen betreffen die van geslachten die minstens drie generaties in Zeeland hebben geleefd. De gegevens zijn in diverse vormen aanwezig: stamreeksen, genealogieën, parentelen en kwartierstaten, variërend van met handgeschreven aantekeningen op losse vellen tot en met ingebonden, gedrukte uitgaven met foto’s in fullcolour.

Persoon in genealogie
Behalve de index op de Collectie Zeeuwse Genealogieën is ook de toegang van deze collectie beschikbaar. U kunt specifiek in de index zoeken door in het zoekscherm van Zeeuwen Gezocht de bronsoort ‘Persoon in genealogie’ te kiezen. In de gevonden vermelding staat een verwijzing naar de toegang van de collectie (toegangsnummer 166) en daaronder het inventarisnummer. Door op de link achter dit nummer te klikken komt u terecht in de beschrijving van het inventarisnummer zoals deze is opgenomen in de toegang. 

De vermelding van de Genealogie Snoep in de index van de Collectie Zeeuwse Genealogieën in Zeeuwen Gezocht. Naast het inventarisnummer (1268) staat de link naar de beschrijving in de toegang van deze collectie.
 


De beschrijving van de uitgave 'De familie Snoep 500 jaar' in de toegang van de Collectie Zeeuwse Genealogieën

Wereldwijd
De laatste jaren neemt de groei van deze collectie af. Internet biedt voor veel onderzoekers de mogelijkheid om hun genealogische gegevens te publiceren via websites. Dat is veel goedkoper dan het laten drukken van een boek en bovendien zijn gegevens makkelijker aan te vullen en te corrigeren. Er zijn enkele websites die een overzicht bieden van genealogieën, parentelen en kwartierstaten die her en der op het wereldwijde web zijn te vinden, zoals:
- Genealogie Zeeland
- Genealogie Online

Voor de eeuwigheid
Als u toch kiest voor een papieren uitgave van uw genealogisch onderzoek naar uw Zeeuwse roots, hetzij vermenigvuldigd met het fotokopieerapparaat, hetzij in de vorm van een fraai boek, dan houden wij ons aanbevolen voor een exemplaar. Wij nemen uw werk op in de Collectie Zeeuwse Genealogieën, die veilig is opgeborgen in één van de depots van het Zeeuws Archief. Iedere geïnteresseerde onderzoeker kan uw werk dan raadplegen in onze studiezaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten