woensdag 12 september 2012

Einde GenLias in zicht

Met de lancering van de nieuwe website WieWasWie in november van dit jaar zal er een einde komen aan de website GenLias. Voor de genealogische onderzoekers verdwijnt dan een website waarmee zij vanaf 1998 vertrouwd zijn en die voor hen een belangrijke bron is voor het onderzoek naar voorouders. De website WieWasWie.nl is al vanaf 2 juli jl. operationeel met een zogenaamde bêta-versie, waarmee nog niet alle bestanden die GenLias aanbiedt beschikbaar zijn en waarvan de zoekfunctionaliteit nog niet gelijk is aan die van GenLias.

Petitie

Deze ontwikkeling baart enkele genealogische onderzoekers zorgen en via een webpagina roepen zij hun collega-onderzoekers op een petitie te ondertekenen om de deelnemende instellingen van GenLias (waaronder het Zeeuws Archief) te vragen de website pas uit de lucht te halen als WieWasWie hetzelfde biedt als GenLias.
Dat de soep niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend blijkt uit het bericht op de website van WieWasWie.

Geen zorgen
Voor de beschikbaarheid van de Zeeuwse gegevens in GenLias hoeft u de petitie niet te ondertekenen. De data die het Zeeuws Archief indertijd aan GenLias heeft aangeleverd zijn beperkt tot de huwelijksakten van de burgerlijke stand van Zeeland 1796/1811-1922 en de overlijdensakten van de Zeeuwse gemeenten Aagtekerke t/m Hulst 1796/1811-1955. Bovendien zijn deze data al vele jaren niet meer bijgewerkt.
 
Eén-op-één
De data die het Zeeuws Archief via WieWasWie beschikbaar gaat stellen zullen wel up-to-date zijn, namelijk identiek aan de gegevens die het Zeeuws Archief aanbiedt via de websites Zeeuwen Gezocht en Archieven.nl. Dit komt doordat WieWasWie de gegevens regelmatig zal ophalen ('harvesten' in ICT-terminologie) van de website Zeeuwen Gezocht.


Wanneer?
Vanaf wanneer de Zeeuwse akten van van de burgerlijke stand, de DTB-registers en het bevolkingsregister van Middelburg in WieWasWie beschikbaar komen, is nu nog niet bekend. Het streven is dit nog in 2012 te realiseren. Wij houden u op de hoogte.

Leo Hollestelle
Beheerder Zeeuwen Gezocht

4 opmerkingen:

 1. De opmerking geen zorgen vind ik misplaatst. Het blijkt namelijk dat:
  A: het niet lukt om binnen 1 jaar iets wat goed werkt na te maken;
  B: het in een klein land als nederland niet mogelijk is om gezammenlijk met alle archief diensten 1 gezamelijke site op te zetten.
  Het kan niet anders dat aan dit uitzichtloze project vele uren van overleg, vergaderen, inventarisatie, schrijven van specificaties en software is voorafgegaan. Dit kost de belastingbetaler uiteindelijk kapitalen. Het geld zal straks natuurlijk tegen aanzienlijke kosten moeten worden terugverdiend over de hoofden van de vrijwilligers die kostenloos hebben mogen helpen inventariseren. Het levert uiteindelijk opnieuw niet meer op dan gefragmenteerde data op. Kortom genoem om zorgen over te maken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met 'Geen zorgen' wordt in dit blogbericht bedoeld dat de gebruikers van GenLias wat de Zeeuwse gegevens betreft geen zorgen hoeven te hebben omdat de gegevens beperkt en niet up-to-date zijn.
  Dat u en anderen zorgen hebben over het langdurige en kostbare proces dat nodig is om een nieuw landelijk platform voor genealogische data te bouwen, is terecht. We hebben te lang moeten wachten op de vervanger van GenLias. Het eindresultaat is gelukkig binnen afzienbare termijn beschikbaar.
  Jammer dat u nog steeds het wijd verbreide en hardnekkige misverstand noemt dat de hoge kosten moeten worden terugverdiend over de hoofden van de vrijwilligers. Dat er voor een stuk dienstverlening moet worden betaald is reëel, maar het grootste deel van de kosten worden opgebracht door de deelnemende archiefdiensten, waaronder het Zeeuws Archief.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat het Zeeuws Archief haar gegevens op Genlias niet up-to-date gehouden heeft, stelt me erg teleur. In plaats van samen te werken krijg ik het idee dat elk Archief zijn systeem superieur vindt. Het Zeeuws Archief heeft nog niet eens zijn openingstijden en haar adres aan de site van WieWasWie toegevoegd.

   Verwijderen
  2. Dank voor uw reactie. Ik begrijp niet precies wat u bedoelt. Het Zeeuws Archief doet ook mee met WieWasWie en met deze nieuwe website is het nu ook mogelijk om de persoonsgegevens die wij standaard via de website Zeeuwen Gezocht aanbieden ook via WieWasWie te raadplegen. Duidelijk een voordeel voor alle gebruikers. Op dit moment worden de databestanden van de geboorteakten van de burgerlijke stand toegevoegd aan WieWasWie. De gegevens over het Zeeuws Archief gaan wij toevoegen aan de website, zodat vóór 1 januari 2013 alle relevante informatie aanwezig is.

   Verwijderen