donderdag 19 april 2012

Waarom is Zeeuwen Gezocht traag?

Regelmatig ontvangen wij reacties van gebruikers waarin zij melden dat de website Zeeuwen Gezocht traag is. Je moet veel geduld tijdens het zoeken en en soms verzanden zoekvragen in een foutmelding, waardoor je niet verder kunt.
Wij begrijpen deze ergernis en hebben er bij ons werk ook last van.
We hebben onze leverancier, De Ree archiefsystemen, gevraagd waarom de snelheid van onze website de laatste weken zo is afgenomen en waarom er foutmeldingen verschijnen? Op basis van hun antwoord leggen wij uit hoe de huidige praktijk in elkaar steekt.

Deel van het geheel
De website Zeeuwen Gezocht haalt de gegevens op van een grote databaseserver waarop de data staat van alle klanten van De Ree archiefsystemen. De meeste van deze klanten zijn archiefdiensten, zoals de regionale historische centra in de provinciehoofdsteden (Gelders Archief, Het Utrechts Archief, Zeeuws Archief) en regionale en gemeentearchieven zoals Regionaal Archief Rivierenland en het gemeentearchief Vlissingen. De laatste maanden is de hoeveelheid data op deze server exponentieel gegroeid. In navolging van het Zeeuws Archief bieden steeds meer archiefdiensten persoonsbestanden (burgerlijke stand, DTB) aan met behulp van MAIS-Internet, zowel via de landelijke website Archieven.nl als via hun eigen website. Voor het Zeeuws Archief betekent dit dat persoonsgegevens uit Zeeuwse bronnen te raadplegen zijn via Archieven.nl, Zeeuwsarchief.nl en Zeeuwengezocht.nl.
De grote groei van vooral de persoonsvermeldingen (de afgelopen maanden met meer dan 20 miljoen) maakt het voor De Ree archiefsystemen noodzakelijk om een nieuwe databaseserver aan te schaffen. Een dergelijke server heeft een levertijd en moet daarna worden ingesteld.

Opschalen
Behalve een databaseserver voor de data wordt er ook nog een andere server gebruikt om het raadplegen van de data via een website mogelijk te maken. Deze server genereert de zogenaamde html-pagina's, zodat de data via websites kan worden gepresenteerd. De Ree archiefsystemen is nu bezig deze server te vervangen door meerdere 'machines' waardoor de capaciteit makkelijker kan worden vergroot, in ict-terminologie 'opgeschaald' .

Dat betekent dat binnenkort de foutmeldingen tot een minimum kunnen worden teruggebracht en dat over enkele weken ook de snelheid waarmee de zoekresultaten worden opgehaald verbeterd is.

Leo Hollestelle
Beheerder Zeeuwen Gezocht

8 opmerkingen:

 1. Als ze zoveel gegevens niet aankunnen, moeten ze maar klanten weigeren. Simpel toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is nu 27 mei 2012, dus ruim 5 weken verder. Nog steeds traag en foutmeldingen. Zelfs op warme en zonnige zondag, als iedereen buiten zit.
  Vroeger software ging echt snel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook ik vind het vaak ergerlijk hoe vaak je een foutmelding krijgt en als hij dan nog eindelijk eens gaat zoeken hoe traag dit gaat. Denk je wat te vinden en hoeps, daar gaat ie weer "helaas niets gevonden" terwijl het een duidelijke vraag is die zo te vinden moet zijn.
  Inderdaad als van De Ree, geen beter werk kan leveren of het niet aan kan. dan toch een andere leverancier zoeken. Het spijt me werkelijk U niet beter te kunnen berichten.
  Dit is echt niet leuk meer!
  Niet anoniem, maar
  Ab Risseeuw

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het wordt inderdaad zo langzamerhand tijd dat foutmeldingen niet meer verschijnen en de snelheid van de website beter is. Als Zeeuws Archief, dus klant van De Ree archiefsystemen, brengen wij deze klachten en die we via de mail ontvangen nogmaals onder de aandacht van de leverancier.

   Verwijderen
 4. Neem eens een voorbeeld aan het Rotterdams digitaal archief.
  Razend snel en met gezinskaarten.
  Het Zeeuwse archief heeft alleen of: geboorteakte, of :huwelijksakte of: overlijdensakte. Ik wil een combi van al deze aktes, zgn. gezinskaarten.
  Voor stamboomonderzoek is dat een must!
  Ergerlijk is ook, dat vele geboorten of huwelijksakten, niet volledig zijn. Lijkt me sterk, dat rond 1750 maar 3 of 4 kinderen werden geboren. Gemiddelde is zowat 8 geboortes per vrouw!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gezinskaarten, onderdeel van het bevolkingsregister, heeft het Zeeuws Archief alleen van de voormalige gemeenten behorend bij de huidige gemeenten Veere en Middelburg. Voor de overige gemeenten moet u zijn bij de diverse Zeeuwse gemeentearchieven (zie hiervoor wwww.archieveninzeeland.nl). Het bevolkingsregister van Middelburg over de periode 1900-19137 wordt de komende maanden weer toegevoegd aan Zeeuwen Gezocht. Van de andere gemeenten moeten deze nog worden ingevoerd.
   Geboorte- en huwelijksgegevens voor de periode van de burgerlijke stand is te vinden in de kerkelijke doop-, trouw- en begraafregisters. Van deze registers zijn nog niet alle nog aanwezige registers via Zeeuwen Gezocht te raadplegen.

   Verwijderen
 5. De eerst aanpasssingen aan de servers van MAIS-Internet hebben effect. Zeeuwen Gezocht is met ingang van heden beduidend sneller. We zijn benieuwd naar uw reacties.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gijsbertus van Schaik9 juni 2012 om 16:38

   Geachte medegenealogen,
   Al is het "net" Zeeuwen gezocht soms wat langzaam, daarom klaag ik niet, want als je in het buitenland woont en je wilt toch iets aan je onderzoek doen, dan ben je al dolgelukkig dat zovele archieven via internet te bezoeken zijn. En al duurt het soms "even" voor je een antwoord op je onderzoek krijgt, wees dan toch blij dat je niet voor ieder onderzoek vele kilometers moet rijden.
   Bij deze "Zeeuwen gezocht" ik ben blij met Uw archieven eninititieven en ik hoop dat U doorgaat met dit belangrijke werk.
   Hoogachtend, Gijsbertus van Schaik

   Verwijderen