woensdag 22 februari 2012

Vijf misverstanden over Zeeuwen Gezocht

Uit de vele reacties die wij sinds de lancering van Zeeuwen Gezocht hebben ontvangen én naar aanleiding wat er op het forum Zeeland-genealogy over Zeeuwen Gezocht wordt gezegd, maken wij op dat er enkele misverstanden zijn over de zoekmogelijkheden van de nieuwe website.

Daarom hier de vijf grootste misverstanden:

1. "Op Zeeuwen Gezocht kun je niet uitsluitend op achternaam zoeken".
Bij de zoekvelden Achternaam, Voornaam en Alle velden staat een rood sterretje (asterisk). Dit suggereert dat deze drie velden bij elke zoekopdracht moeten worden gebruikt. Echter slechts één van deze drie velden is verplicht.

2. "Op Zeeuwen Gezocht kun je niet op datum zoeken".
Dat kan wel. U kunt weliswaar via het zoekveld Periode van ... t/m ... alleen een periode in jaartallen aangeven, maar in het veld 'Alle velden' kunt u een datum invullen met de notatie dd-mm-jjjj.

3. "Het zoeken op het nieuwe Zeeuwen Gezocht is stukken moeilijker en omslachtiger en bovendien blijven vele gegevens onvindbaar".
Dat valt reuze mee. Het zoeken en vinden is een kwestie van gewenning. Veel gebruikers moeten wennen aan het feit dat de zoekresultaten niet meer met een maximum van 1.000 in één scherm worden getoond. U kunt de zoekresultaten sorteren op achternaam, voornaam en datum én u kunt gebruik maken van de verfijningopties die rechts worden getoond. Zo'n 185.000 persoonsvermeldingen in 58 bestanden uit het oude Zeeuwen Gezocht zijn nog niet beschikbaar. Deze worden in de loop van dit jaar toegevoegd. Zie voor het overzicht deze pagina.

3. "Op Zeeuwen Gezocht kun je niet per gemeente en per soort alle akten bekijken".
Dat kan wel. Via de toegang van de registers van de burgerlijke stand van Zeeland kunt u per voormalige gemeente de gegevens uit de akten van geboorten, huwelijken en echtscheidingen en overlijden per registerjaar in numerieke volgorde raadplegen. Op dit blog leggen wij uit hoe dit werkt. Klik hier voor de toelichting.

5. "Doordat de wildcard * pas na de derde letter kan worden gebruikt, is het bijna onmogelijk om op spellingvarianten van namen te zoeken".
Het gebruik van de * (asterisk) na de derde letter vinden wij ook niet handig, maar een hulpmiddel zijn de synoniemenlijsten op voornamen en op achternamen. Op dit moment zijn wij deze lijsten aan het bijwerken en aanvullen. Daarom ontvangen wij graag uw suggesties, want door uw onderzoek heeft u inzicht in de voorkomende spellingvarianten.

Leo Hollestelle, beheerder Zeeuwen Gezocht

P.S. Als u automatisch op de hoogte wilt blijven van berichten op dit blog, meld u dan aan door uw emailadres in te voeren in het vakje 'Volg dit blog via email'.

2 opmerkingen:

 1. Over de wildcard:
  Ik heb het al eens gevraagd, maar kijk nu eens op "Alle Groningers". Daar is het werken met wildcards veel handiger. Waarom dan niet bij "Zeeuwen Gezocht"? Hoeven we ook niet met synoniemenlijsten te werken, want dat is m.i. juist een maskering van de onvolkomenheid van dit zoeksysteem.
  En als het aan de software ligt, is hier met de makers ervan misschien iets te regelen. (helaas: kost wellicht een paar centjes.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij geven ook aan dat wij dit ook onhandig vinden. Het is een terugkerend punt in ons overleg met de leverancier. We hopen dat op termijn dit is aangepast.

   Verwijderen