woensdag 15 februari 2012

Alle 416 stemmers bedankt!

Gisteren vond de uitreiking plaats van de Geschiedenis Online Prijs 2011. De website Zeeuwen Gezocht was een van de 320 websites die meedingden naar deze prijs. Via dit weblog hebben wij u hierover uitgebreid geïnformeerd en hebben wij u opgeroepen om op onze website te stemmen.

De winaars
Zeeuwen Gezocht was genomineerd voor twee categorieën: voor de prijs van de vakjury in de categorie Archiefdiensten en voor de publieksprijs. Voor deze laatste categorie was het de bedoeling om zoveel mogelijk stemmen te vergaren.
In de categorie Archiefdiensten ging de prijs naar de website Velehanden.nl van het Stadsarchief Amsterdam. De jury vindt deze website echt vernieuwend: een site die optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden van internet en invulling geeft aan de crowd sourcing-filosofie. De website is bekend door het project voor het online indiceren van de militieregisters.
De publieksprijs ging naar de Heemkundekring Deurne met de website Deurnewiki.nl.
De website Velehanden.nl ontving ook de hoofdprijs van de Geschiedenis Online Prijs 2011.

Het Zeeuws Archief is met Zeeuwen Gezocht buiten de prijzen gevallen. Jammer, maar we zijn trots op het feit dat wij voor twee categorieën waren genomineerd. Wij feliciteren onze collega's van het Stadsarchief Amsterdam met de prijs. De website Velehanden.nl is inderdaad een vernieuwend initiatief waarmee de hele wereld kan worden ingeschakeld bij het indiceren van bronnen met persoonsgegevens.

Stemmen
De winnaar van de publieksprijs, Deurnewiki.nl, vergaarde in totaal 1.391 stemmen. Zeeuwen Gezocht slechts 416. Gedurende de periode dat er kon worden gestemd (15 december 2011 t/m 10 februari 2012) hebben 12.205 verschillende mensen de website Zeeuwen Gezocht bezocht (dat noemen we unieke bezoekers). Dat betekent dat slechts 3,4 % van onze bezoekers heeft gestemd. "Hoe komt dat?", vragen we ons af. Is het aantrekkelijker om op websites van plaatselijke historische verenigingen te stemmen dan op de websites van (archief)instellingen of zijn veel gebruikers door de vernieuwing van Zeeuwen Gezocht wat gereserveerder geworden? De stemmers onder u hebben hun stem gemotiveerd met positieve woorden. Hartelijk dank hiervoor. Dat we nu geen € 2.500 extra voor ons volgende digitaliseringsproject hebben is jammer, maar niet onoverkomelijk.


Meer informatie over de uitreiking van de Geschiedenis Online Prijs 2011

1 opmerking:

  1. Jammer! Ik doe ook mee aan velehanden.nl maar heb wel op jullie gestemd. Maar dat komt door alle schoonfamilieleden die ik nog hoop te ontdekken via Zeeuwengezocht. Dit jaar misschien wel een prijs?

    BeantwoordenVerwijderen