vrijdag 6 januari 2012

Zeeuwen Gezocht in 2012

Een nieuw jaar biedt weer nieuwe kansen. Na de indrukwekkende cijfers over 2011 informeren wij u nu over onze plannen met Zeeuwen Gezocht in 2012. Wat kunt u verwachten?

Scans
Dit jaar zullen de scans van de akten van de burgerlijke stand van de voormalige gemeenten op Schouwen-Duiveland beschikbaar komen in Zeeuwen Gezocht. Deze scans zijn gekoppeld aan de bestanden in de database, wat betekent dat u behalve de ingevoerde gegevens uit de akten ook de scans van de akten kunt bekijken. We gaan hiermee de 'concurrentie' aan met FamilySearch, waar u scans in zwart-wit zonder data kunt raadplegen.
Daarnaast willen we voor de zomer de Archiefbank in gebruik nemen. Via de Archiefbank kunnen onderzoekers een aanvraag doen voor het digitaliseren van archiefstukken. Deze aanvraag wordt vervolgens door het Zeeuws Archief getoetst aan een aantal criteria (materiële staat, openbaarheid, formaat, eventuele auteursrechten) aan de hand waarvan wordt bepaald of het verzoek kan worden ingewilligd. Na digitalisering worden de images via Archieven.nl (en zeeuwengezocht.nl) op het web geplaatst en kan iedereen het materiaal downloaden. Hiervoor moet een klein bedrag worden betaald. Op die manier worden er inkomsten gegenereerd waarmee nieuw materiaal gedigitaliseerd kan worden.
De Archiefbank maakt dus het mogelijk scans te bestellen van archiefstukken in plaats van de kopieën in papieren vorm. Bij Het Utrechts Archief is de Archiefbank al enige tijd in gebruik.

Nieuwe bestanden
U bent uiteraard nieuwsgierig welke nieuwe gegevens wij in 2012 zullen toevoegen aan de database. Deze week zijn we begonnen met het toevoegen van de akten van de burgerlijke stand die met ingang van 1 januari van dit jaar openbaar zijn geworden: de geboorteakten van 1911, de huwelijksakten van 1936 en de overlijdensakten van 1961. Door de overgang naar de nieuwe website Zeeuwen Gezocht waren we daar nog niet aan toegekomen. Wekelijks worden de nieuwe akten toegevoegd. Op de bronnenpagina's van de akten van de burgerlijke stand houden wij precies bij welke gemeenten zijn aangevuld.
Ook willen wij dit jaar de bestanden toevoegen die we nog niet hebben geconverteerd. Het grootste bestand hiervan is het Bevolkingsregister van Middelburg 1900-1937. Voor het overzicht klik hier.
We besteden dit jaar ook aandacht aan het verder verbeteren van de data van de ingevoerde akten van de burgerlijke stand. Dagelijks ontvangen wij nog steeds reacties van onze gebruikers met opmerkingen over vermeende fouten. Omdat wij nu ook de scans aan de databestanden koppelen is het belangrijk dat de kwaliteit van de ingevoerde gegevens wordt verbeterd.

Website
De website Zeeuwen Gezocht wordt verder aangevuld met informatie over de vele bronnen die beschikbaar zijn. Vorig jaar is hiermee al een begin gemaakt met het toevoegen van teksten uit de uitverkochte publicatie Zeeuwen Gezocht. Gids voor stamboomonderzoek in Zeeland uit 2003.

Facebook
U kunt nu ook vriend worden van Zeeuwen Gezocht op Facebook, met 750 miljoen gebruikers de grootste sociale netwerksite van de wereld. Via Facebook kunnen wij snel informatie over Zeeuwen Gezocht met iedereen delen en er is de mogelijkheid om hierop te reageren.

Heeft u al gestemd?
Tot slot nog even aandacht voor de Geschiedenis Online Prijs 2011.
In ons blogbericht van 16 december 2011 hebben wij u geïnformeerd over de aanmelding van de website Zeeuwen Gezocht voor deze prijs. Als u deze website van het Zeeuws Archief waardeert, laat dit dan zien door uw stem uit te brengen. Uw blijk van waardering is voor ons een stimulans. Lees hier de reacties die van degenen die al op onze website hebben gestemd.

Leo Hollestelle, beheerder Zeeuwen Gezocht

1 opmerking:

  1. Ben op dit moment met een aantal zeeuwen bezig, waaronder de familie Passieux uit Goes. Wil een stukje historie schrijven van een verre voormoeder Adriana Francina Passieux in mijn magazine De KluijVERsluijs. Zij streek met haar man Johannes Hendrikus Kersten neer in mijn geboortedorp Bergambacht. Haar vader, Anthonij Passieux zat de laatste jaren van zijn leven meer binnen dan buiten de gevangenis. Nergens kan ik zijn overlijdensdatum vinden. Wellicht dat een van u dit leest en mij kan helpen?

    Leo de Kluijver
    Schoonhoven
    www.lowiartstudio.nl

    BeantwoordenVerwijderen