dinsdag 6 december 2011

Zoeken met synoniemen is nu mogelijk

Een belangrijk verschil tussen het nieuwe Zeeuwen Gezocht en het oude met ISIS is het feit dat meerdere schrijfwijzen van voornamen en achternamen niet automatisch worden getoond in de zoekresultaten. Het ontbreken van deze mogelijkheid is één van de meest geuite reacties op de nieuwe website.

In ons blogbericht van 8 november jl. hebben wij aangekondigd dat De Ree archiefsystemen bezig is met het toevoegen van de synoniemenlijsten van voor- en achternamen aan de database. Nu, een maand later, kunt u bij elke zoekactie zelf instellen dat ook meerdere schrijfwijzen van een voor- en of achternaam in de resultaten worden getoond.

Let op: Druk eerst op ctrl-F5 om de zoekpagina te verversen om daarmee de knopjes te activeren. Dit hoeft u alleen de eerste keer te doen. U kunt het zoeken met synoniemen 'aan' (groen V-tje) of 'uit' (rood kruisje) zetten.


Probeert u eens te zoeken met de achternaam: Maliepaard. U zult zien dat ook andere schrijfwijzen van deze naam in het zoekresultaat worden vermeld.

Handmatig bijgewerkt
De synoniemenlijsten van voor- en achternamen zijn het resultaat van 10 jaar Zeeuwen Gezocht met ISIS. Voor een groot deel zijn koppelingen van voor- en achternamen op basis van reacties van gebruikers gemaakt. Suggesties kunt u aan ons blijven insturen via Reageren.

De synoniemenlijsten die wij met Zeeuwen Gezocht ISIS gebruikten kunt u bekijken (stand update 20, januari 2010): voornamen en achternamen (spreadsheets in Google Docs).

Leo Hollestelle, beheerder Zeeuwen Gezocht

2 opmerkingen:

 1. Leo,

  Ik vind de begeleidende teksten (onmouseovers) bij de synoniemen knopjes wat onduidelijk.

  Standaard zoek je zonder synoniemen en de tekst is dan "Zoek met synoniemen". Als je klikt (zodat je het groene vinkje krijgt) en dus met synoniemen zoekt is de tekst "Zoek zonder synonimen" en "U heeft gezocht met onderstaande synoniemen". De actie en status worden dus door elkaar gebruikt wat verwarring kan geven.

  Ik denk dat het duidelijker is om van de tekst te maken "U zoekt nu zonder synoniemen, klik op met te zoeken met synoniemen" en "U zoekt nu met synoniemen, klik om zonder synoniemen te zoeken. In deze zoekopdracht zijn de volgende synoniemen gebruikt: ..."

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bob,
  De teksten zijn aangepast zoals jij ons hebt voorgesteld. Hartelijk dank voor het meedenken.

  BeantwoordenVerwijderen