dinsdag 8 november 2011

Iedereen moet wennen!

De vernieuwde website Zeeuwen Gezocht is nu bijna twee weken een feit en we kunnen al een beetje de balans opmaken van de reacties van onze gebruikers.

Uit de vele reacties die we hebben ontvangen maken we op dat u toch wel geschrokken bent van de verandering. Sommigen voelen zich, ondanks de uitgebreide informatie die wij de afgelopen maanden hebben gegeven, overvallen.
Over het algemeen zijn de reacties negatief. Dat is jammer, maar wel begrijpelijk. Tien jaar lang heeft iedereen intensief gewerkt met Zeeuwen Gezocht ISIS en via deze website veel gegevens over personen in de archiefbestanden van het Zeeuws Archief gevonden. Met de nieuwe website gaat dit toch wel anders.

De zin 'Niet elke vernieuwing is een verbetering' wordt regelmatig in de reacties genoemd. Wij denken dat u op termijn zult ervaren dat het nieuwe Zeeuwen Gezocht wel degelijk een verbetering is, maar dat heeft enige tijd nodig. Belangrijk hierbij is dat aanpassingen worden gedaan aan de zoekmogelijkheden. Het feit dat de wildcard * pas kan worden gebruikt ná de derde letter vindt iedereen onlogisch en de synoniemenlijst voor voor- en achternamen wordt node gemist. Regelmatig duurt het afhandelen van zoekvragen veel te lang en soms verzanden zoekopdrachten in een foutmelding. Dit ongemak hebben wij gemeld bij de leverancier.

Wij adviseren u om de zoektips op de pagina Tips goed te lezen. We hebben al enkele zinvolle suggesties ontvangen voor verbetering. Dank hiervoor.

De komende weken gaan we verder aan de slag met verbeteringen. Het zoekveld 'Alle velden' is inmiddels verplaatst naar beneden (een wens van enkele gebruikers). Dit zoekveld heeft precies dezelfde functie als het zoekveld 'Woord in tekst' in het oude Zeeuwen Gezocht. U kunt dit veld dus prima gebruiken voor het zoeken met een tweede achternaam of een beroepsaanduiding.
Verder zal het binnenkort mogelijk zijn om fotokopieën te bestellen. Er is kritiek op de prijs, maar die is al sinds 2002 hetzelfde.
De Ree archiefsystemen meldde vandaag dat ze bezig zijn met het implementeren (een wat technische term voor 'realiseren') van de oude vertrouwde synoniemenlijst van voornamen en achternamen en we hopen u over enkele dagen te informeren over de mogelijkheden per register van de burgerlijke stand de ingevoerde akten door te bladeren.

Wordt vervolgd...

Leo Hollestelle, beheerder Zeeuwen Gezocht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten