maandag 17 oktober 2011

Lang leve de burgerlijke stand : vier het feest met ons mee!

Dit jaar bestaat de burgerlijke stand in ons land 200 jaar. Voor Zeeland is dat eigenlijk 215 jaar. Het Zeeuws Archief besteedt ruim aandacht aan dit heuglijke feit. De akten van de burgerlijke stand zijn de belangrijkste bron voor onderzoek naar voorouders. Deze genealogische gegevens kunnen leiden tot ontroerende familiegeschiedenissen, maar er zijn nog veel meer toepassingen. We laten u graag kennismaken met verschillende verrassende facetten van onderzoek naar voorouders en familie.
Het Zeeuws Archief nodigt u van harte uit voor het symposium 'Lang leve de burgerlijke stand!' op woensdag 2 november a.s. U kunt zich hiervoor gratis aanmelden.Programma
13.00 uur Welkomstwoord door Hannie Kool-Blokland, directeur Zeeuws Archief
13.05 uur Lief & Leed in Zeeland, meer dan 200 jaar burgerlijk stand, door Leo Hollestelle
Feiten, cijfers en bijzonderheden over de belangrijkste bron voor stamboomonderzoek naar Zeeuwen. Leo Hollestelle is archivaris en projectleider van de genealogische website Zeeuwen Gezocht van het Zeeuws Archief
13.30 uur Wij zijn allen fris en gezond. Zeeuwse emigranten in de 19de eeuw, door Yvette Hoitink
Duizenden Zeeuwen vertrokken in de 19de eeuw naar de Verenigde Staten. Yvette Hoitink laat zien waarom zij de provincie toen hebben verlaten en vertelt over de plaatsen waar zij naartoe gegaan zijn. Met unieke foto’s en gegevens uit 19e-eeuwse bronnen brengt ze de wereld van Zeeuwse emigranten tot leven.
Yvette Hoitink studeerde informatica en werkte daarna mee aan websites van verschillende archieven. Nu is ze medewerker digitale innovatie bij het Nationaal Archief. Via haar eigen website www.dutchgenealogy.nl helpt ze nazaten van emigranten hun verre verwanten in Nederland te vinden.
14.30 uur Een erfelijke ziekte in je familie. Genealogie en genetica, door Eric Hennekam
Genealogisch onderzoek kan helpen de risico’s van een bepaalde medische aandoening, of het risico op herhaling ervan, vast te stellen. Het gaat daarbij om de manier van overerving. Als dat helder in beeld wordt gebracht, kan een vraag als “Hoe groot is de kans dat ik kinderen krijg met dezelfde erfelijke aandoening als mijn broer” beter worden beantwoord.
Eric Hennekam verricht genealogisch onderzoek bij het UMC Utrecht en het
UMC Groningen. Verder is hij docent archiefonderzoek en voert hij opdrachten
uit voor media in binnen- en buitenland.
15.30 uur Pauze
16.00 uur Het pauperparadijs - het spoor terug, door Suzanna Jansen
Suzanna Jansen vertelt hoe ze dankzij archieven - van de burgerlijke stand, van het leger, van rechtbanken, gevangenissen en meer - het verhaal van vijf generaties van haar familie wist te reconstrueren, en daarmee een geschiedenis van twee eeuwen onderklasse wist te schrijven.
Suzanna Jansen is de auteur van ‘Het pauperparadijs, een familiegeschiedenis’ (2008) en ‘De hemel is goud, biografie van een race’ (2011).
Deze lezing is mede mogelijk gemaakt door boekhandel De Drvkkery te Middelburg.
17.00 uur Receptie en signeersessie met Suzanna Jansen in het Zeeuws Archief
18.00 uur Einde programma

* Woensdag 2 november 2011: Hofpleinkerk tegenover het Zeeuws Archief, open vanaf 12.30 uur. Toegang gratis, aanmelden verplicht, via info@zeeuwsarchief.nl of per telefoon 0118-678800.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten