zaterdag 1 oktober 2011

Deze maand gaat het gebeuren!

De maand oktober 2011 wordt belangrijk voor iedereen die zoekt naar Zeeuwse voorouders. Het Zeeuws Archief neemt na tien jaar trouwe dienst afscheid van het programma ISIS als motor voor de website Zeeuwen Gezocht en lanceert een vernieuwde website met de database van MAIS-Internet van De Ree archiefsystemen. De website WieWasWie.nl gaat deze maand online; het nieuwe, nationale platform voor onderzoek naar personen in historische bronnen dat op korte termijn de website GenLias zal gaan vervangen.

Zeeuwen Gezocht
Op dit moment zijn we met de laatste fase bezig van het uitvoeren van de geconverteerde persoonsbestanden naar MAIS-Internet. Bestanden met persoonsgegevens, vooral die van de burgerlijke stand zijn al sinds enige maanden beschikbaar via de website Archieven.nl en vanaf half september via www.zeeuwsarchief.nl (Zoeken > Personen).

Medio oktober hopen we alle bestanden ook via de website Zeeuwen Gezocht aan te bieden, met uiteraard de bijbehorende informatiepagina’s, de mogelijkheid tot het bestellen van fotokopieën van akten en de mogelijkheid om te reageren.


Zoals u aan de presentatie van de persoonsgegevens via MAIS-Internet op onze website www.zeeuwsarchief.nl kunt zien, ziet het er allemaal heel anders uit. De overgang zal voor u, maar ook voor ons, enorm wennen zijn, maar wij hopen u snel te kunnen overtuigen dat de nieuwe website veel meer mogelijkheden gaat bieden, zoals op termijn het raadplegen en downloaden van scans van akten van de burgerlijke stand, het eenvoudiger bestellen van fotokopieën, het raadplegen van de ingevoerde gegevens per registers van de burgerlijke stand en DTB en het makkelijker vinden van aanvullende gegevens van personen, bijvoorbeeld een foto uit de beeldbank.


Om inzicht te krijgen hoe u als gebruiker het nieuwe Zeeuwen Gezocht ervaart en hoe u nu aankijkt tegen de huidige website, houden wij deze maand een gebruikersonderzoek. Vijftig personen die regelmatig zoeken naar Zeeuwse personen zijn hiervoor benaderd. Over de ervaringen van deze mensen zullen we u in een later blogbericht uitgebreid informeren.

Tijdens de Genealogische Contactdag Zeeland, op 15 oktober a.s., wordt een workshop gehouden waarbij de deelnemers al vast kennis kunnen maken met het nieuwe Zeeuwen Gezocht.

WieWasWie
De ontwikkeling van WieWasWie.nl komt nu ook in de laatste fase.
Tot aanstaande maandag hebben vijftig personen, waaronder de deelnemende archiefinstellingen, de gelegenheid om uitgebreid de bètaversie van WieWasWie.nl te testen. Op het blog van Bob Coret kunt u zien hoe de nieuwe website eruit ziet en kunt u zijn bevindingen lezen over het zoeken in meer dan 17 miljoen documenten en de mogelijkheid stambomen te maken en te beheren.
In de bètaversie van de website zijn nog geen Zeeuwse bestanden beschikbaar en na de officiële lancering van het nieuwe platform deze maand zullen er voorlopig ook geen Zeeuwse data te raadplegen zijn.

Leo Hollestelle, beheerder Zeeuwen Gezocht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten