woensdag 26 oktober 2011

De nieuwe website van Zeeuwen Gezocht

Het werd toch nog een race tegen de klok om de nieuwe website Zeeuwen Gezocht vóór 1 november online te krijgen, maar het is gelukt. Vandaag is het IP-adres van de nieuwe website aangemeld en in de loop van deze dag hebben steeds meer gebruikers kennis kunnen maken met de vernieuwde website.

Een lange aanloop
Via dit blog hebben wij u uitgebreid geïnformeerd over de overgang van Zeeuwen Gezocht met ISIS naar Zeeuwen Gezocht met MAIS-Flexis en MAIS-Internet van De Ree archiefsystemen. Wij zochten sinds 2007 een geschikte opvolger voor ISIS als applicatie voor het beheren en publiceren van persoonsbestanden via internet. Aanvankelijk was het plan om de aparte website met Zeeuwse persoonsbestanden op te geven en volledig deel te nemen aan de opvolger van Genlias, WieWasWie.nl. Maar omdat dit nieuwe, landelijke platform niet alle Zeeuwse bestanden zal kunnen publiceren, hebben wij gekozen voor MAIS-Flexis met MAIS-Internet. Dat heeft twee grote voordelen: 1. Eén database voor alle soorten digitale bestanden van het Zeeuws Archief (archieftoegangen, beeldmateriaal en persoonsbestanden) en 2. Vanuit één database kunnen gegevens via verschillende websites worden gepubliceerd, niet alleen via de websites Archieven.nl en WieWasWie.nl, maar ook via de oude vertrouwde website Zeeuwen Gezocht.


De homepage van de nieuwe website

Afscheid van ISIS
Het Zeeuws Archief heeft tien jaar lang ISIS gebruikt voor het publiceren van Zeeuwse persoonsbestanden. In die periode is de database gegroeid van 1 miljoen tot 7 miljoen naamsvermeldingen. Twee tot drie keer per jaar konden wij, met dank aan de onverstoorbare inzet van onze vrijwilligers die vele miljoenen persoonsgegevens invoerden, nieuwe gegevens toevoegen.
De applicatie ISIS is eind jaren negentig ontwikkeld door Hans van der Zanden in opdracht van de Kring van Brabantse Archivarissen. Vooral archiefdiensten in Zuid-Nederland hebben deze applicatie gebruikt. De laatste jaren zijn steeds meer archiefdiensten overgegaan op andere applicaties. ISIS wordt namelijk al jaren niet meer onderhouden door de ontwikkelaar en kan niet meer 'draaien' op de nieuwste servers.
De applicatie ISIS was een ijzersterk concept van Hans van der Zanden. Het kon veel soorten bestandsformaten inlezen en was zeer flexibel in het inrichten van de layouts van de verschillende bronsoorten (geboorteakten, doopakten, bevolkingsregister, enzovoorts). De mogelijkheden van de zoekfunctie werden door de gebruikers zeer gewaardeerd. De hoge waardering voor Zeeuwen Gezocht in de afgelopen tien jaar komt mede door de gebruiksvriendelijkheid van deze applicatie.
Wij kijken met plezier terug op tien jaar Zeeuwen Gezocht met ISIS.

Welkom Mais-Flexis en MAIS-Internet
Met deze nieuwe applicaties kan het Zeeuws Archief weer jaren vooruit met het beheren en publiceren van persoonsbestanden. Het beheren van de honderden digitale bestanden biedt vele voordelen. Wij zijn niet meer gebonden aan een grote, periodieke update, maar kunnen snel, als het moet dagelijks, nieuwe en gecorrigeerde bestanden toevoegen. Daarnaast kunnen wij scans van akten en registers aan de databestanden koppelen en kunnen wij ook relaties maken met de archieftoegangen en het beeldmateriaal, dat immers ook is opgenomen in de MAIS-Flexis database. Zo kunt u vanuit een gevonden vermelding van een persoonsgegeven direct doorklikken naar beschrijving van het stuk in de inventaris van het archief of de verzameling waarin de persoonsnaam voorkomt. Een ander voorbeeld (al zichtbaar voor één collectie) is de dat foto's met personen die in de beeldbank zijn opgenomen, doorzoekbaar en zichtbaar zijn via Zeeuwen Gezocht.


Een voorbeeld van een foto uit de beeldbank die getoond wordt als zoekresultaat in Zeeuwen Gezocht

Zoeken met het nieuwe Zeeuwen Gezocht
Voor u als gebruiker van Zeeuwen Gezocht verandert er veel. U zult misschien moeten wennen aan de andere manier van zoeken. Ook de beschikbare bronnen zijn anders benoemd dan u gewend was. Op de pagina Bronnen zijn de bronnen toegelicht. Op de pagina Tips staat uitgebreid toegelicht hoe u het beste kunt zoeken. De informatiepagina's zijn bijgewerkt en voorzien van voorbeelden van documenten met persoonsgegevens.
Let u er bij het zoeken op dat er andere wildcards (o.a. *) moeten worden gebruikt en dat u nu met de verfijningsopties 'Bron', 'Rol' en 'Plaats' kunt werken. U kunt elke gevonden vermelding als favoriet in uw browser opslaan, of via twitter of facebook rondsturen. Ook kunt u direct per mail naar ons reageren. Helaas is de mogelijkheid om een vermelding te printen of om een fotokopie te bestellen nog niet beschikbaar.

Gaat u gang
Neemt u vooral even de tijd om de nieuwe website te leren kennen. Als u vragen of opmerkingen heeft, stuur ons dan een mail. Wij horen graag uw bevindingen en houden ons aanbevolen voor kritisch en opbouwend commentaar. Via dit blog zullen wij u op de hoogte houden van uw en onze bevindingen. De slogan van het Zeeuws Archief blijft: "Alleen samen kunnen we Zeeuwen Gezocht nog beter maken!"

Leo Hollestelle, beheerder Zeeuwen Gezocht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten