vrijdag 21 januari 2011

Storingen Zeeuwen Gezocht: niet allemaal tegelijk!


De laatste week is de website Zeeuwen Gezocht enkele keren 'onderuit gegaan'. Het blijkt dat de belangstelling voor de website sedert update 23 van donderdag 13 januari zo groot is, dat de server af en toe overbelast raakt. Uiteraard zijn we verheugd over de grote belangstelling van het publiek voor Zeeuwse persoonsgegevens, maar het moet natuurlijk wel goed blijven gaan.
Normaal bezoeken 400 tot 500 mensen de website per dag. Deze week worden aantallen tussen de 700 en 800 gehaald met uitschieters naar over de 900.

Betalen?
We constateren dat het aantal bezoekers aan de website is gestegen sinds de website op een nieuwe, snellere server draait. Het lijkt wel of de database massaal wordt 'leeggepompt'. Veel genealogische onderzoekers zijn data-verzamelaars, maar het lijkt wel of sommige denken dat zij nu 'hun slag moeten slaan' omdat in de loop van dit jaar de Zeeuwse persoonsgegevens niet meer (gratis) beschikbaar zouden zijn via internet. Dat is een hardnekkig misverstand, dat regelmatig op genealogische fora de kop opsteekt. Zowel voor Zeeuwen Gezocht als straks voor WieWasWie.nl betaalt u alleen voor het downloaden van scans en voor aanvullende diensten.

Aanpassing
Het hostingsbedrijf heeft een aanpassing op de server aangebracht. Bij extreme drukte wordt de responstijd trager, zodat de server niet teveel wordt belast. Het is maar dat u het weet.

Investeren
Wij adviseren de grootgebruikers hun tempo iets aan te passen, niet allemaal tegelijk. Zoals u in ons vorige blogbericht heeft kunnen lezen investeert het Zeeuws Archief om Zeeuwse persoonsgegevens uit openbare archiefbronnen te kunnen blijven aanbieden. Sterker nog: wij gaan zelfs de kwaliteit van de data en van de zoekmogelijkheden verbeteren en vergroten.

Leo Hollestelle, beheerder Zeeuwen Gezocht

2 opmerkingen:

  1. Zou het programma Verborgen Verleden op de televisie misschien de oorzaak zijn van de toegenomen populariteit van de website?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit programma, ondanks het feit dat het bijna tegelijkertijd met Boer Zoekt Vrouw wordt uitgezonden, genereert belangstelling voor voorouders. De website Zeeuwen Gezocht, en de vele andere genealogische websites, merken in deze weken een duidelijke toename.

    BeantwoordenVerwijderen