woensdag 19 januari 2011

Een nieuwe motor voor Zeeuwen Gezocht


Via dit blog informeren wij u regelmatig over de toekomst van Zeeuwen Gezocht. De applicatie ISIS is verouderd en wordt niet meer verder ontwikkeld met nieuwe functionaliteiten. Wij zijn ons dan ook al enige tijd aan het oriënteren op de mogelijkheden om zowel voor onszelf als voor onze bezoekers een applicatie te vinden die wel wordt doorontwikkeld en is toegerust met nieuwe mogelijkheden.

Alles
Aanvankelijk dachten wij dat het nieuwe landelijke platform WieWasWie de vervanger van ISIS kan zijn, maar het blijkt dat dit de eerste jaren niet mogelijk is. In de eerste versie van WieWasWie kunnen niet alle soorten bestanden die nu in ISIS/Zeeuwen Gezocht zijn opgenomen worden gepubliceerd. Mede om die reden hebben wij gekozen voor de applicatie MAIS-Flexis van het bedrijf De Ree archiefsystemen uit Groningen. Hiermee kunnen wij met behulp van de applicatie MAIS-Internet alle nu in Zeeuwen Gezocht beschikbare bestanden beschikbaar stellen.

Eén applicatie
De applicatie MAIS-Flexis wordt door het Zeeuws Archief al sedert 2004 gebruikt voor het beheren van de toegangen op de archieven en verzamelingen die in de depots staan. Deze toegangen kunnen worden geraadpleegd op de website www.archieven.nl. Door nu zowel persoonsbestanden als beeldbestanden in MAIS-Flexis te beheren, kunnen wij dit met één applicatie doen. Dat is efficiënter en bespaart kosten. De beeldbestanden worden nu nog beheerd met Atlantis van Deventit en gepubliceerd via de website Zeeland in Beeld.

Ervaring
De Ree archiefsystemen heeft ervaring met het beheren en publiceren van persoonsgegevens. Enkele archiefdiensten stellen hun persoonsbestanden (akten Burgerlijke Stand, DTB-registers en notariële akten) via de website www.archieven.nl beschikbaar. Ook via hun eigen website zijn persoonsgegevens via het systeem van De Ree te raadplegen. Voorbeelden hiervan zijn het Gemeentearchief Vlissingen en het Streekarchivariaat Voorne-Putten en Rozenburg.

Tijdpad
De overgang naar de website Zeeuwen Gezocht-nieuwe-stijl zal in de loop van dit jaar plaatsvinden. De komende weken worden de 650 databestanden geconverteerd naar MAIS-Flexis; een gigantische klus. Daarna wordt de website Zeeuwen Gezocht opnieuw ingericht. Zodra alles naar onze zin is, gaan we over en nemen we afscheid van ISIS. We verwachten dat dit in september van dit jaar een feit is.

WieWasWie
Via MAIS-Flexis kunnen wij onze data ook beschikbaar stellen via het platform WieWasWie. De website WieWasWie.nl haalt dan de gegevens op, dat heet in ict-termen 'harvesten'. We kiezen dan voor route 1 van het migratietraject van WieWasWie (zie het blogbericht van 1 december 2010). Het voordeel voor ons is dat het beheer van de data maar op één plaats plaatsvindt en dat WieWasWie de bestanden kan harvesten die passen binnen haar collecties.

Alles op een rijtje
Omdat de overgang van ISIS naar MAIS-Flexis best wel een technisch verhaal is, volgen hier puntsgewijs de voordelen voor u als gebruiker en voor ons als beheerder van persoonsbestanden:

Wij:
- Beheer van alle databestanden (incl. personen) in één applicatie
- Waarborg onderhoud en verdere ontwikkeling applicatie
- Mogelijkheid aanbieden geïntegreerd zoeken: niet alleen persoonsnamen in persoonsbestanden, maar ook in beeldbestanden en in toegangen op archieven en verzamelingen van het Zeeuws Archief
- Mogelijkheid aanbieden van scans (in eerste instantie die van de akten van de Burgerlijke Stand)
- Betere bestelmodule voor scans en (papieren) kopieën
- Mutaties in bestanden zijn binnen 24 uur zichtbaar
- Efficiënte deelname aan WieWasWie.

U:
- Stabiele website met extra zoekmogelijkheden
- Geïntegreerd zoeken: zoekresultaten uit zowel persoonsbestanden als beeldbestanden (foto's, prenten, tekeningen) als toegangen op archieven en verzamelingen
- Zeeuwse data ook raadpleegbaar op de landelijke website archieven.nl.
- Raadplegen van scans (in eerste instantie die van de akten van de Burgerlijke Stand)
- Handige bestelmodule voor scans en (papieren) kopieën
- Gemelde correcties zijn snel zichtbaar, niet meer wachten tot een halfjaarlijkse update
- Geen verschillen in data tussen Zeeuwen Gezocht en WieWasWie, zoals nu met Zeeuwen Gezocht en GenLias.

Leo Hollestelle, beheerder Zeeuwen Gezocht

4 opmerkingen:

 1. Keep the motor running,
  out there on the highway. ( of the internet! )
  Looking for adventures, and what ever comes my way, .....................

  Good Luck,
  Pieter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Blijft de hoeveelheid getoonde gegevens (bijv. beroepen) gelijk aandat van ISIS of zal dat -net als veel andere tools- minder worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er zal geen dataverlies optreden, dus wat nu in ISIS/Zeeuwen Gezocht wordt getoond, zal ook in MAIS-Flexis/Zeeuwen Gezocht worden getoond. Met het nieuwe Zeeuwen Gezocht zullen er zoekmogelijkheden (verfijningsopties) zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit lijkt mij een keurig compromis. Als ik het beleid volg voor wat betreft online weergeven van scans van akten bij WieWasWie bekruipt mij steeds meer het gevoel dat er geld verdiend moet worden. Hoewel gesubsidieerd door de overheid, blijft het een commerciële organisatie.

  Als de data in eigen beheer blijft en via Mais-Flexis beschikbaar is, wie heeft WieWasWie dan nog nodig?

  Nu de hamvraag voor de heer Hollestelle: gaan wij straks bij jullie betalen voor scans van originele akten?

  Met vriendelijke groet,
  Ton van Heusden
  www.zeeuwengevonden.nl

  BeantwoordenVerwijderen