zaterdag 1 januari 2011

200 jaar Burgerlijke Stand: De eerste Zeeuwse akte van 1811


In ons vorige blogbericht heeft u kunnen lezen dat het Nederlandse archiefwezen dit jaar uitgebreid aandacht zal besteden aan de landelijke invoering van de Burgerlijke Stand in ons land, 200 jaar geleden.
In een deel van Zeeland is deze Franse administratie al in 1796 en in 1808 ingevoerd, maar voor de Zeeuwse Eilanden was 1 januari 1811 de startdatum.
We zijn op zoek gegaan naar de eerste akte die op 1 januari 1811 is opgemaakt. We vonden deze akte in het geboorteregister van de Burgerlijke Stand van de toenmalige gemeente Schore-Vlake. Het betreft de aangifte van de geboorte van Pieternella van de Plasse. Om 11.00 ’s morgens verscheen haar vader, Willem van de Plasse, bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand, burgemeester Cornelis Rottier, om de geboorte van zijn dochter aan te geven. Zij was ’s nachts om 1.00 uur geboren. Haar moeder was Maria Schaaleven. Vader Willem had ook twee getuigen meegenomen: Marcus Timmerman en Janus Zweemer. De akte is in de Franse taal opgemaakt, zelfs de voornamen van de in de akte genoemde personen zijn in het Frans.

Voor degenen die uit genealogische nieuwsgierigheid meer willen weten over Pieternella van de Plasse: zij heeft de negentiende eeuw voor een groot deel meegemaakt, ze overleed op 9 november 1890 te Wolphaartsdijk, bijna 80 jaar oud. Op 29 november 1838 huwde zij met Pieter Sandee, die op 16 maart 1864 te Wolphaartsdijk overleed. Uiteraard zijn verdere gegevens op te zoeken in Zeeuwen Gezocht.

Leo Hollestelle, beheerder Zeeuwen Gezocht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten