dinsdag 28 december 2010

Zeeuwen Gezocht is jarig !


Vandaag is het precies 9 jaar geleden dat het Zeeuws Archief met een afzonderlijke website is gestart waarmee bestanden met persoonsgegevens kunnen worden geraadpleegd. Op 28 december 2001 kwam de website Zeeuws Archief ISIS online met ruim een miljoen namen, voornamelijk uit de huwelijks- en overlijdensakten van de Burgerlijke Stand. In de loop van de jaren is de database uitgegroeid tot meer dan 7 miljoen naamsvermeldingen uit honderden bronnen uit het Zeeuws Archief. In totaal gaat het om zo'n 2,8 miljoen akten en inschrijvingen, waarvan 1,5 miljoen akten van de Burgerlijke Stand (stand per 1 oktober 2010).

In maart 2005 kreeg de website een andere naam: Zeeuwen Gezocht. Samen met de landelijke website GenLias en de vele websites met persoonsgegevens van andere archiefinstellingen is Zeeuwen Gezocht een onmisbare bron geworden voor genealogisch onderzoek. Dagelijks bezoeken honderden mensen de website, van over de hele wereld, 24 uur per dag, 7 dagen in de week.
De gevolgen voor de studiezaal van het Zeeuws Archief zijn duidelijk zichtbaar. Het aantal onderzoekers naar voorouders is sterk teruggelopen. Ook dit is een landelijke trend.
Hoe Zeeuwen Gezocht bij het tienjarig bestaan eruit zal zien, is nog niet bekend. In 2011 zal er veel veranderen op het gebied van websites met persoonsgegevens. Wij beloven u dat de grote hoeveelheid aan gegevens over Zeeuwse personen in de openbare archiefbronnen tot in lengte van dagen voor iedereen beschikbaar zal blijven.

De groei van de database is na te lezen op de pagina NIEUW in Zeeuwen Gezocht.

Leo Hollestelle, beheerder Zeeuwen Gezocht

2 opmerkingen:

 1. Van harte gefeliciteerd met de verjaardag! Zeeuwen Gezocht is voor de research naar mijn schoonfamilie van onschatbare waarde geweest. Ik ben ook blij met de verzekering dat de gegevens in de toekomst voor iedereen toegankelijk zullen blijven.
  Een goede jaarwisseling met voor 2011 een verdere groei van de database toegewenst.

  John Conradi
  Breda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leo en al je collega's: van harte proficiat. Ook voor het onderzoek naar Laurier en aanverwante namen (in Zeeland meestal "Lorier") is de site van grote waarde.

  BeantwoordenVerwijderen