maandag 13 december 2010

Afscheid van een genealogisch tijdschrift


Deze maand is het allerlaatste nummer (151) van het genealogische tijdschrift Van Zeeuwse Stam verschenen. Veertig jaar geleden, in januari 1971, verscheen het eerste nummer als contactblad van de Afdeling Zeeland van de Nederlandse Genealogische Vereniging. Door middel van kleine artikelen en vragen van leden wilde het bestuur van de Afdeling Zeeland de uitwisseling van gegevens onder de leden stimuleren. Het blad groeide in de loop van de jaren uit tot een kwartaaluitgave vol met bewerkingen van diverse archiefbronnen met relevante Zeeuwse genealogische gegevens. Zeer geliefd was de rubriek die mej. H.A. Gijsbertsen uit Middelburg verzorgde met uittreksels uit de notulen van de weeshuizen te Middelburg uit de zeventiende en achttiende eeuw. Ook bood het blad voor veel genealogen de mogelijkheid om de resultaten van hun onderzoek in de vorm van een genealogie, parenteel of kwartierstaat te laten publiceren.

In 1999 werd de uitgave van het tijdschrift overgenomen door de Stichting Genealogische Publicaties Zeeland.
Veertig jaargangen Van Zeeuwse Stam heeft een berg aan genealogische gegevens opgeleverd die met behulp van indexen op familienamen goed te doorzoeken zijn. De indexen vanaf jaargang 1980 zijn allemaal gemaakt door Ab Risseeuw uit Vlissingen. De index over de periode 1971-1997 is zelfs op Cd-rom uitgebracht. Meer informatie op de website van de Stichting Genealogische Publicaties.

De inhoudsopgave van Van Zeeuwse Stam over de jaren 1990-2010 is ook opgenomen in Zeeuwen Gezocht (groep Genealogieƫn en kwartierstaten).
Vragen van leden voor leden worden vanaf volgend jaar opgenomen in het tijdschrift Wij van Zeeland, het informatieblad voor de leden van de Afdeling Zeeland van de Nederlandse Genealogische Vereniging.

Leo Hollestelle, beheerder Zeeuwen Gezocht

2 opmerkingen:

  1. Jammer maar zo gaan die dingen. Wordt er overwogen om de laatste paar jaargangen ook digitaal aan te bieden op CD (liever niet op zo'n halfbrak USB kaartje zoals DTB-GOES)?

    Maarten van Damme

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Stuurt in dat geval even een mailtje naar de Stichting Genealogische Publicaties Zeeland: genpubl@zeelandnet.nl.

    BeantwoordenVerwijderen