vrijdag 29 oktober 2010

Bouw WieWasWie.nl gestart

Donderdag 28 oktober jl. organiseerde Bureau STAP een bijeenkomst voor de archiefinstellingen die willen deelnemen aan WieWasWie. Op het programma stond de feestelijke viering van de start (met een Engels woord Kick-off genoemd) van de bouw van WieWasWie.nl en de zakelijke en praktische aspecten van deelname.

Een grote stap
Met de aanvang van de bouw van de nieuwe website is een belangrijke stap gezet in het ontwikkelingsproces van het nieuwe landelijke platform voor onderzoek naar personen in historische bronnen. Een twintigtal archiefinstellingen werkt hierin met elkaar samen. Belangrijk in dit proces is het datamodel, met behulp waarvan de verschillende bronnen (akten Burgerlijke Stand, DTB-registers, Memories van successie enzovoorts) moeten worden toegevoegd aan de database van WieWasWie. Er is gekozen voor de ontwikkeling van een flexibel datamodel waarmee heel veel soorten data kunnen worden toegevoegd. Uitgangspunt is uiteraard dat bestanden persoonsnamen, plaatsnamen, data en bronverwijzingen bevatten.
De website biedt op termijn niet alleen de mogelijkheid om te zoeken in de bronnen die archiefdiensten aanbieden, maar ook in websites met genealogische gegevens van verenigingen en particulieren.

Nieuw
De website biedt veel nieuwe functionaliteiten die voor u heel handig zijn. Er kan een persoonlijke pagina worden aangemaakt (een soort MijnWieWasWie), waarmee gegevens kunnen worden gedeeld met anderen. Met behulp van het ingebouwde stamboomprogramma (ondersteunt GedCom 5.5) kunnen de gevonden gegevens worden verwerkt.
Wat de publiekskant betreft kregen de deelnemers ook al inzicht in het ontwerp van de website. De eerste reacties zijn positief. Een 'spionagefoto' van de homepage van de nieuwe website kunt u hiernaast zien.

Megaklus
De lancering van WieWasWie 1.0 is gepland in juni 2011. Tijdens de bijeenkomst werd ook het tijdschema gepresenteerd, want er moet de komende maanden heel veel gebeuren. In december wordt een begin gemaakt met de migratie van de bestanden van de deelnemers die beschikbaar komen in de eerste versie. Gekozen is voor de bestanden die nu ook al in GenLias beschikbaar zijn (BS, DTB en Memories van successie), aangevuld met de opvarenden van de VOC en met kadastrale gegevens.
Die migratie van meer dan 25 miljoen records duurt enkele maanden. In het voorjaar volgt dan een testfase voor de deelnemers en daarna (april/mei) een testfase voor het publiek.

Blijf op de hoogte
Medio november lanceert WieWasWie een blogsite voor het publiek. Hiermee worden de toekomstige gebruikers op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen. Ook via het blog van Zeeuwen Gezocht houden wij u op de hoogte, want het Zeeuws Archief heeft nog steeds de intentie om mee te doen.

Leo Hollestelle, beheerder Zeeuwen Gezocht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten