maandag 6 september 2010

Koppelen scans akten Burgerlijke Stand


In ons blogbericht van 30 juni vertelden wij u over ons project ‘Scannen akten Burgerlijke Stand Zeeland’. Alle registers van geboorten, van huwelijksvoltrekkingen en van overlijdens van Schouwen-Duiveland zijn nu digitaal gefotografeerd. De volgende stap is het koppelen van de scans aan de verschillende databestanden. Die bestanden bevatten de door onze vrijwilligers ingevoerde gegevens en zijn beschikbaar via de website Zeeuwen Gezocht.

Het koppelen van de scans aan de Schouwen-Duivelandse databestanden houdt in dat de bestandsnamen van de scans moeten worden toegevoegd aan de verschillende bestanden, dus dat het juiste plaatje bij de juiste akte komt.

Met behulp van een software programma – beschikbaar gesteld door het Brabants Historisch Informatie Centrum – worden de scans aan de akten gekoppeld. Daarna moet er nog een 'oculaire inspectie' overheen. Elke scan bevat de opname van twee pagina’s van een register. Op twee pagina's staan twee, vier of zelfs zes akten. Er zijn ook allerlei uitzonderingen, zoals bijlagen die in de registers zijn opgenomen. Die bijlagen zijn ook gescand. Vooral in de overlijdensregisters bevinden zich veel uittreksels van overlijdensakten van elders overledenen die ook in het overlijdensregister van de woonplaats van de overledenen zijn ingeschreven.
José de Bree, medewerker begeleiding digitalisering bij het Zeeuws Archief, is hiermee twee dagen per week bezig. Behalve de vele handmatige correcties bij het koppelen stuit zij af en toe ook op akten die niet voorkomen in de databestanden. Deze worden uiteraard alsnog ingevoerd.

Het is de bedoeling dat José binnenkort assistentie krijgt van een andere collega (ook José genaamd), want zo zegt José: “Dit is een tijdrovende klus, maar onontbeerlijk om straks de akten op uw scherm thuis te voorschijn te kunnen laten komen.”

Leo Hollestelle, beheerder Zeeuwen Gezocht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten