vrijdag 20 augustus 2010

Cornelis leeft!


Bij een zoektocht in de burgerlijke stand van Axel kwam ik toevallig een los inliggende bijlage tegen. Het was brief van de Arrondissementsrechtbank Goes met een verklaring van Cornelis Koomen, militair en op dat moment gelegerd te Delft, afkomstig uit Abbekerk in Noord-Holland. Hij verklaarde daarin nog in leven te zijn!

In overlijdensakte 10 van 1835 verklaren Jan Lodewijk, sergeant van het garnizoen te Axel en Abraham Hollebrand, fuselier, dat in de infirmerie (ziekenboeg) van het garnizoen Cornelis Koomen is overleden, op 23 januari 1835 om één uur 's nachts. Die mannen weten waar ze het over hebben, zou je zeggen.

Maar nee dus, op 11 november van datzelfde jaar moet Cornelis Komen alle mogelijke moeite doen, inclusief het tonen van een brief van de majoor kommandeur van het depot der infanterie te Delft en een brief van de burgemeester van Abbekerk, om aan te tonen dat niet hij is overleden maar een zekere Jan Komen uit Lambertschaag (Noord-Holland). De rechtbank gelooft hem gelukkig wel en stuurt een brief met afschrift van de verklaring van Cornelis naar de ambtenaar van de burgerlijke stand in Axel.

De ambtenaar in Axel doet braaf wat van hem verwacht wordt: in priegelschrift zet hij de verbetering van 'Cornelis' in 'Jan' in de kantlijn van de overlijdensakte. Helaas doet hij dat met een zeer slechte kwaliteit inkt. De akte is prima leesbaar, maar de kantbeschikking is bijna niet meer te zien, laat staan te ontcijferen. Vandaar waarschijnlijk dat de vrijwilliger deze over het hoofd heeft gezien bij de invoer in Zeeuwen Gezocht. In Zeeuwen Gezocht kunt u dan nu ook nog vinden dat op 23 januari 1835 Cornelis Koomen is overleden. Sorry daarvoor! Bij de eerstvolgende update zal de voornaam worden aangepast. Nu maar hopen dat de genealogen die met de namen Komen en Koomen bezig zijn dit ook opmerken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten