donderdag 29 juli 2010

Scans Zeeuwse Burgerlijke Stand bij de Mormonen


In ons blogbericht van 30 juni jl. informeerden wij u over ons project de gehele Burgerlijke Stand van Zeeland over de periode 1796/1811 t/m 1980 te scannen en de scans van de openbare akten toe te voegen aan de database op internet. Hierdoor zal het vanaf volgend jaar mogelijk zijn om naast de door vrijwilligers ingevoerde gegevens uit de akten van geboorten, huwelijksvoltrekkingen en overlijden ook de akten zelf te raadplegen en (tegen betaling) te downloaden.

Dit bericht leverde enkele reacties op, waaronder een interessante tip. In ons blogbericht vertelden wij u ook over de verfilming op 35 mm film die de Mormonen, ook bekend als 'De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen' in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw hebben gedaan. Al sinds vele jaren zijn door de Mormonen verzamelde gegevens uit de akten van de Nederlandse Burgerlijke Stand raadpleegbaar op hun website FamilySearch. Sinds enige tijd hebben zij ook van een aantal provincies de scans van deze microfilms online gezet. Deze scans zijn te raadplegen via de website search.labs.familysearch.org. Wat de provincie Zeeland betreft zijn van 121 voormalige gemeenten de akten van de Burgerlijke Stand als scan raadpleegbaar over de periode 1796/1811-1882 en de tienjaarlijkse tafels (indexen per periode van tien jaar) over de periode 1843-1892.

De scans zijn zwart-wit, want het zijn digitale images van de microfilms. Ook zijn ze nog niet geïndexeerd en gekoppeld aan de database, dus u moet wel op basis van datum/plaats van de gebeurtenis de juiste akte vinden. Dat betekent dat u soms heel wat pagina's moet doorbladeren om de akte te vinden. Maar dan heeft u wel gelijk een digitale akte die u kunt downloaden.

Op het blog van Bob Coret kunt u lezen dat er een tool is om de scans op de website van FamilySearch automatisch te linken met de persoonsgegevens in genealogieën die worden gepubliceerd via Genealogie Online. Inmiddels heeft Coret deze tool ook werkzaam gekregen voor de databases van enkele archiefdiensten in Nederland.

Leo Hollestelle, beheerder Zeeuwen Gezocht

1 opmerking:

  1. Let op: De scans van de akten van de BS van Grijpskerke ontbreken op Familysearch!

    BeantwoordenVerwijderen